Selecteer een pagina

Wat een geweldige vlucht was dit..

Ruim anderhalf jaar geleden kwam de vraag bij Box of Brains binnen of zij kon helpen bij de verdere ontwikkeling van een jong innovatief bedrijf. Én in wat voor een super mooi bedrijf stapte zij in …..

Simteq, een jong en dynamisch bedrijf dat Full Flight Simulators produceert voor piloot training. Ze hebben één focus: De meest geavanceerde B737 en A320 simulators bouwen voor hun wereldwijde klanten.

De groei van elk bedrijf kan worden verdeeld in vijf fases: de pioniers-, organisatie-, management-, delegeer- en standaardisatiefase. De specifieke groeifase waarin een bedrijf zich bevindt wordt niet alleen bepaald door de omzet, maar vooral ook door het groeiende aantal medewerkers. Alle andere aspecten groeien mee met het aantal medewerkers en zullen invloed hebben op het mogelijk bijstellen van het groeiplan in de loop der tijd. Denk bij aspecten aan bijvoorbeeld de externe markt, sales, de interne organisatie, de cultuur, de processen en systemen, de cashflow, het managementteam en de rol van de ondernemer(s) of onderneming zelf.

Bij binnenkomst was de organisatie voorbij de startup fase. Het team bestond uit iets meer dan 20 medewerkers. Een klein energiek team van uitermate getalenteerde mensen die zich bezig houden met software development, design, productie, sales en management. Aangezien alles in house wordt gedaan deden er zich op dat moment meerdere combinatierollen voor.

Simteq 2015/2016 De Organisatiefase:

Gezien  het feit dat het doel redelijk duidelijk was, maar de bijbehorende structuur er nog niet was, hebben we als eerste een plan van aanpak gemaakt. Door het vastleggen van een globale organisatiestructuur konden we gericht zoeken naar de gewenste skills en expertise.

Deze hebben we gaandeweg bijgesteld naar de actuele behoefte zonder de daarbij behorende aspecten en veranderingen, die het bedrijf door de groei meemaakt, uit het oog te verliezen.

2016 De Managementfase: Het eerste jaar wisten we, al zeg ik het zelf, een uitmuntend resultaat neer te zetten en de personele omvang te verdriedubbelen. We haalde steeds meer expertise en kennis binnen. De strategie, de focus, het harde werken maar ook de company branding werkt(e)!

2017 De Delegeerfase: We zijn inmiddels beland in Q3 van mijn tweede jaar bij Simteq. Ze is verhuisd van het pittoreske Vijfhuizen naar een veel groter en volwassener pand te Nieuw Vennep. Een pand dat, naast de gewenste arbeidsomstandigheden, nog meer groeimogelijkheden bevat. Er staat nu een goed functionerend managementteam, die samen met alle andere collega’s hard bezig is om de ambitieuze plannen van Q4 en 2018 te realiseren. De lange termijnvisie staat en geeft hierin genoeg ruimte voor de volgende fase.

2018 De Standaardisatiefase: Dit is de fase waarin de leiderschapskwaliteiten nog meer worden getest op samenwerking, het vasthouden maar vooral ook het optimaliseren van de business. Simteq is inmiddels een bekende speler in deze innovatieve en dynamische markt aan het worden. De geweldige personele groei, het groeiend aantal prospects en de inmiddels succesvol gerealiseerde en lopende projecten zijn hier immers het bewijs van. You are ready for take off!

SimteqTrots op het resultaat en vooral ook op de     samenwerking met het hele management en alle mede-werkers, die deze groei vanaf begin 2016 tot nu hebben helpen realiseren. We hebben een inspirerende internationale werkomgeving gecreëerd met ruim 100 werknemers en mede-werkers verdeeld over meer dan 20 nationaliteiten.

Wat een geweldige vlucht was dit!

Deze opdracht loopt voor Box of Brains hiermee langzaam ten einde waarbij zij als Business Partner gelieerd blijft om te assisteren bij de toekomstige groeivragen. Begin oktober sta ik zelf weer op de startbaan om uit te vliegen naar één of meerdere nieuwe binnen- of buitenlandse opdrachtgevers. Voor meer informatie vlucht- en inzetmogelijkheden kunt u contact opnemen met de verkeersleiding:

Box of Brains | Margareth-Ann de Ruiter | info@boxofbrains.nl | 06-54263834

www.boxofbrains.nl